Huis verkopen? Geldbesparende tips

Je denkt dat een makelaar voor jouw belangen opkomt?

Makelaars hebben nauwelijks belang bij een hoge verkoopprijs.

Sommige makelaars hanteren een vast tarief voor een verkoopopdracht. Zij hebben dan geen enkel belang bij de goede eindprijs, alleen maar bij een "snelle verkoop". Ook als een makelaar een tarief hanteert dat afhankelijk is van de eindprijs heeft hij nauwelijks belang bij een goede verkoopprijs.
Veel belangrijker voor de makelaar is... de koper! Heeft deze een eigen woning te verkopen? Dan zit er wellicht een vervolgopdracht in! Heeft deze een hypotheek nodig? Dan kan een bevriende hypotheekadviseur dat wellicht regelen en ontvangt de makelaar provisie...

Is het zo bar en boos? Ja. Vroeger waren makelaars nodig omdat zij adverteerden in krantjes en in hun etalages. Tegenwoordig worden krantjes niet meer gelezen en als iemand een etalage van een makelaar bekijkt is hij waarschijnlijk zijn hond aan het uitlaten.
Huizen worden tegenwoordig alleen nog maar gevonden via het Internet. Zorg dus dat jouw huis op Internet komt. Er zijn genoeg Internetmakelaars! Overigens doen die allemaal hetzelfde werk, kies dus vooral de goedkoopste. Makelaarsland komt de eer toe de eerste te zijn die een uitstekend doe-het-zelfpakket aanbood, maar er zijn meerdere en goedkopere aanbieders. Google dus maar even...

Geef jouw geld liever uit aan een goede verkoopstyliste. Iemand die jouw huis fris laat ogen voor de kopers komen kijken. En komen er kopers kijken, leidt ze dan zelf door de woning. Je weet meer over de woning te vertellen dan welke makelaar dan ook en... je bent wel degelijk geinteresseerd in de hoogste eindprijs!

Bang voor het juridische aspect? Niet nodig. Iedere notaris helpt je met het opstellen van een koopakte zodra je een koper gevonden heeft. Wel is het goed om de koper na de prijsovereenstemming te laten tekenen voor de belangrijkste afspraken: de prijs, de oplevertermijn en de overname van mogelijke roerende goederen zoals gordijnen. En zet er dan ook maar bij dat de koper pakweg drie weken de tijd krijgt om zekerheid over de financiering te krijgen, zodat hij niet gebonden is aan de afspraken als het onverhoopt niet lukt bij de bank. Een A4'tje is genoeg. Daarmee ga je naar een notaris en die zorgt voor de rest. Ook daarvoor is een makelaar helemaal niet nodig.

huisverkopen

Huis verkopen zonder makelaar?