Huis bekijken... Tips voor de bezichtiging!

Bezichtigingstips

Tip 1. Maak met jouw printer een afdruk van deze tips. Lees de tips voordat je een woning gaat bekijken.


Tip 2. Maak thuis een lijst van wat je belangrijk vindt aan de omgeving en onthoud: de ligging is het enige aan een huis dat je niet kunt veranderen!
Denk bij het samenstellen van zo'n lijst aan punten als scholen in de buurt, winkels in de buurt, parkeergelegenheid, recreatiemogelijkheden (groen) en openbaar vervoer. Maar denk ook aan minder voor de hand liggende punten. Zo biedt een brede straat veel meer lichtinval dan een smalle straat. En over licht gesproken: hoe staat de woning ten opzichte van de zon? Het belangrijkste punt van zo'n lijst: de X-factor! Ben je verliefd op de woning of niet? Ben je niet echt verliefd, wacht dan misschien liever op een volgende woning. Er zijn er genoeg.


Tip 3. Loop, voordat je een woning gaat bekijken, door de wijk en probeer de heersende sfeer te ontdekken.
Voorbeeld: als de buren en de eigenaars van het pand waar je interesse in heeft voortuinen hebben die ononderbroken volgens plan een mooi geheel vormen, dan wijst dat op een goed contact tussen deze mensen. Hebben de nieuwe buren een zendmast in de tuin staan of een totaal verwaarloosde tuin, dan is het misschien een goed idee om vooraf kennis te maken met deze buren. Even aanbellen en zeggen dat je interesse heeft in de woning en meer over de buurt wil weten… Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand gaat verhuizen vanwege de buren!


Tip 4. (aandachtspunten tijdens de bezichtiging met de verkoper of diens makelaar) Hou tijdens de rondleiding door het huis rekening met de volgende aandachtspunten:
- Blijf zo neutraal mogelijk. Toon dus geen overdreven enthousiasme, maar ben ook niet negatief (dat werkt alleen maar averechts en tenslotte ben je voor even gast in het huis). Stel vooral zakelijke vragen. Vraag naar de oorzaak van scheuren, scheve vloeren, vochtplekken en andere opvallende tekortkomingen. Vraag naar de mogelijke aanwezigheid van asbest, bijvoorbeeld in oud vloerzeil. Vraag of er ooit problemen zijn geweest met de riolering, met de elektriciteit, met het gas. Vraag naar isolatiemaatregelen. En naar tochtproblemen.
- Bekijk de woning goed. Ruikt de kruipruimte vochtig? Zitten er achter een kast vochtplekken? Zitten er in de hoekjes van de badkamer zwarte spikkeltjes
- Luister goed of je passerende auto's binnen in huis kunt horen.
- Vraag naar de gehorigheid van de woningscheidende muren.
- Informeer naar de buurtbewoners en vooral naar de buren. Wat voor mensen zijn dit?
- Test kranen door ze even open te draaien en spoel het toilet door. Vraag daar uiteraard wel vriendelijk toestemming voor… Doe ramen open en weer dicht. Zijn de afdichtingen goed?
NB. Als de makelaar tussen neus en lippen informeert of je zelf een woning te verkopen hebt, bedenk dan dat hij dit kan vragen om zelf de verkoopopdracht te krijgen. Heb je inderdaad een woning te verkopen, hou dan in het midden of je deze opdracht aan deze makelaar wil gunnen. De makelaar zal jouw beste vriend zijn… Heb je jouw woning al verkocht, dan hoef je dat niet erbij te zeggen. Ontwijk de vraag van de makelaar. Heb je geen eigen woning te verkopen, probeer ook dan de vraag van de makelaar te ontwijken en zeg bijvoorbeeld "over onze woning wil ik het pas later hebben". Ook als een makelaar "belangstellend" informeert of je de financiering kunt rondbreien, wees dan op jouw hoede. Veel makelaars sturen graag kopers door naar bevriende hypotheekadviseurs. Als de makelaar weet dat je jouw financiering bij iemand anders wil onderbrengen, is dat dus niet altijd gunstig. Het beste is om een wedervraag te stellen: "kun je de financiering voor ons regelen?". Ook nu zal de makelaar jouw beste vriend blijven.


Tip 5. Spreek in deze fase van bezichtigen/oriënteren ook nog niet over de overname van roerende goederen, zoals gordijnen, vloerbedekking etc. Dat zijn punten die je veel later, liefst zelfs pas NA de prijsonderhandelingen over de woning, gaat bespreken. Het zou niet de eerste keer zijn dat er een onnodig onprettige sfeer ontstaat door besprekingen over de overname van een al dan niet mooie kast. Vraagt de verkoper tijdens de bezichtiging rechtstreeks of je bepaalde zaken wenst over te nemen, zeg dan dat je zeker welwillend wil zijn, maar eerst zeker wil zijn dat je het huis koopt.


Tip 6. Bewaar een neutrale/zakelijke houding ten opzichte van de verkoper of diens makelaar, bedank na afloop voor de bezichtiging en sluit altijd af met "wij zullen in elk geval iets laten horen". Laat dus nog niet in jouw kaarten kijken.


Tip 7. Neem liever geen familieleden of vrienden mee als je een woning gaat bekijken. De kans bestaat dat zij zichzelf willen bewijzen door de makelaar of de verkoper eens even op wat tekortkomingen te wijzen en kan natuurlijk weer tot irritatie leiden bij de verkoper of diens makelaar. En tenslotte: niet jouw vrienden, maar jijzelf gaat later in de woning wonen. Niets is zo persoonlijk als het eigen nestje.


Tip 8. Weet je zeker dat je gaat kopen, schakel dan meteen De Kopersmakelaar in.
Bel 088-4303022 voor informatie of voor het vrijblijvend bespreken van jouw eigen situatie. De Kopersmakelaar werkt in het hele land en zorgt direct na jouw opdracht voor een optie of onderbodstelling en direct daarna weer voor een bouwkundige keuring en de best mogelijke professionele prijsonderhandelingen. Ook een objectief waardeverslag en controle van het koopcontract ontbreken niet.

kijktips

Ben je verliefd op de woning of niet?